Cofnij

Zupa z liści kalarepy

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Soup
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

  • 250 g ziemniaków w skórce pokrojone w talarki
  • 3 marchewki obrane pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka obrana pokrojona w talarki
  • 1 por pokrojony w krążki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 kalarepa liście poszatkowana
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praske
  • 2 litry bulionu
  • 125 ml kwasnej śmietany
  • ser feta opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W garnku umieścić masło. Roztopić. Na roztopiony tłuszcz wrzucić warzywa (marchew, pietruszka, por ) Przesmażyć. Dodać ziemniaki i smażyć dalej. Dodać czosnek, pieprz. Wrzucić pieczarki i znów razem smażyć kilka minut. Wlać bulion. Następnie dodać poszatkowane liście kalarepy. Gotować około 30 min. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z zupą. Podawać z pokruszoną fetą
Słowo kluczowe danie wegetariańskie, kalarepa, pieczarki, zupy