Cofnij

Kluski kładzione z twarogiem

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • około 1/4 szkl. wody
  • sól
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • sól do smaku
  • 250 g twarogu półtłustego pokruszonego

Instrukcje
 

  • Na patelni roztopic masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smazyć dwie minuty i dodac czosnek oraz sól do smaku. Dusić do miękkości
  • Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Kluski podawać z porem i twarogiem
Słowo kluczowe biały ser, dania obiadowe, dania wegetariańskie, kluski, obiady, twaróg