Cofnij

Knedle z pieczarkami

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 9

Składniki
  

Na farsz do knedli

  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyzki oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na knedle

  • 450 g ziemniaków przecisniętych przez praskę
  • 150 g białego sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki

Na sos

  • 2 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • przyprawy : sól pieprz, słodka papryka, tymianek
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Instrukcje
 

Na farsz do knedli

  • Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Następnie wrzucić pieczarki. Smażyć kilka minut i wsypać zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę przesmażyć i gotowy farsz odstawić do wystudzenia.

Na knedle

  • W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku umieścić łyżeczkę farszu. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.

Na sos

  • Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki. Kilka minut przesmażyć i dodać przyprawy. Następnie wrzucić cebulę. Dodać czosnek. Następnie dodać wodę. Dusic razem kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i wędzoną paprykę.
  • Knedle podawać z sosem pieczarkowym
Słowo kluczowe dania obiadowe, dania wegetariańskie, kluski, knedle, pieczarki, słodkie ziemniaki