Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Następnie wrzucić pieczarki. Smażyć kilka minut i wsypać zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę przesmażyć i gotowy farsz odstawić do wystudzenia.
Na knedle
W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku umieścić łyżeczkę farszu. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.
Na sos
Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki. Kilka minut przesmażyć i dodać przyprawy. Następnie wrzucić cebulę. Dodać czosnek. Następnie dodać wodę. Dusic razem kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i wędzoną paprykę.