Cofnij

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 3

Składniki
  

  • 3 piersi z kurczaka

Na pastę do smarowania mięsa

  • 1 łyżka mix przypraw 1/2 łyżeczki papryka wędzona, 1/2 łyżeczki słodka papryka, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na sos

  • 450 ml passaty
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1 łyżka mixu przypraw
  • 1 szkl wody

dodatkowo

  • 2 łyzki oleju
  • 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej z wody

Instrukcje
 

  • Składniki marynaty dobrze wymieszać w miseczce i pastą nasmarować piersi z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
  • W szklanym dzbanku lub misce połączyć składniki sosu
  • Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pierś z kury i obsmażyć z obu stron. Podsmażoną pierś z kurczaka ściągnąć z patelni. Usunąć tłuszcz. Na patelni ponownie umieścić mięso i zalać sosem pomidorowym. Dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać odsączoną, czarną ciecierzycę. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać według uznania. Ja podałam na plackach tortilli posmarowanej białym serkiem z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego
Słowo kluczowe ciecierzyca, dania mięsne, danie mięsne, danie obiadowe, pierś z kurczaka, sos pomidorowy