450gziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
150gbiałego sera koziego
1jajko
1szkl mąki
dodatkowo
10truskawek
cukierja użyłam brązowego
Na bułke tarta
4łyżki masła
4łyżki bułki tartej
Instrukcje
Na knedle
W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkowac i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść truskawkę i ok 1/2 łyżeczki cukru. Skleić palcami i w dłoniach uformowac kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotowac od wypłynięcia około 3 minut.
Na bułkę tartą
Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wsypać bułke tartą i smazyć do zrumienienia. Gotową bułką polać knedle. Można też jak ja, wrzucić knedle na patelnię z bułka tarta i chwile je razem przesmażyć
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, kluski, kluski ziemniaczane, obiady, ser biały, słodkie ziemniaki, truskawki