Cofnij

Serowe knedle z truskawkami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

Na knedle

  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 150 g białego sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki

dodatkowo

  • 10 truskawek
  • cukier ja użyłam brązowego

Na bułke tarta

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Instrukcje
 

Na knedle

  • W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkowac i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść truskawkę i ok 1/2 łyżeczki cukru. Skleić palcami i w dłoniach uformowac kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotowac od wypłynięcia około 3 minut.

Na bułkę tartą

  • Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wsypać bułke tartą i smazyć do zrumienienia. Gotową bułką polać knedle. Można też jak ja, wrzucić knedle na patelnię z bułka tarta i chwile je razem przesmażyć
Słowo kluczowe dania wegetariańskie, kluski, kluski ziemniaczane, obiady, ser biały, słodkie ziemniaki, truskawki