Cofnij

Kaszotto mocno grzybowe

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 średni por pokrojony w plasterki
  • 250 g małych pieczarek
  • 3/4 szkl białej kaszy gryczanej
  • zioła tymianek, oregano, majeranek
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 2 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Instrukcje
 

  • Suszone grzyby najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem
  • Na gorącą patelnię wrzucić masło i roztopić. Na roztopione masło wrzucić pora. Smazyć kilka minut aż się zeszkli. Do przesmażonego pora dodać czosnek i chwilę razem smazyć. Następnie dodać pieczarki. Smażymy razem z porem kilka minut. Na tym etapie można dodać trochę oliwy. Wsypać kaszę grzyczaną, wymieszać, żeby dobrze oblepiła się tłuszczem z porem. Po kilku minutach wlać wino, gotować aż odparuje. Wsypać 2 łyżki ziół. Przesmażyć z kaszą. Dodać namocznne grzyby z wywarem(w dwóch partiach) Gotowac na średnim ogniu do odparowania płynu. Jak wyparuje wywar grzybowy, zacząć dodawać bulion. Bulion wlewać partiami. Po każdej partii gotować aż kasza wciagnie płyn. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę.
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, danie obiadowe, grzyby, kasza, kaszotto, obiady