Suszone grzyby najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem
Na gorącą patelnię wrzucić masło i roztopić. Na roztopione masło wrzucić pora. Smazyć kilka minut aż się zeszkli. Do przesmażonego pora dodać czosnek i chwilę razem smazyć. Następnie dodać pieczarki. Smażymy razem z porem kilka minut. Na tym etapie można dodać trochę oliwy. Wsypać kaszę grzyczaną, wymieszać, żeby dobrze oblepiła się tłuszczem z porem. Po kilku minutach wlać wino, gotować aż odparuje. Wsypać 2 łyżki ziół. Przesmażyć z kaszą. Dodać namocznne grzyby z wywarem(w dwóch partiach) Gotowac na średnim ogniu do odparowania płynu. Jak wyparuje wywar grzybowy, zacząć dodawać bulion. Bulion wlewać partiami. Po każdej partii gotować aż kasza wciagnie płyn. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę.