Cofnij

Knedle z pesto i kozim serem

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na knedle

  • 4 średniej wielkości ziemniaki ok 500 g
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko

Na nadzienie

  • 125 g koziego sera
  • mały słoiczek pesto z czosnku niedźwiedziego może być inne pesto

Na sos

  • 125 g masła
  • 2 limonki sok
  • pęczek szałwii
  • chilli
  • pieprz
  • sól

dodatkowo

  • parmezan

Instrukcje
 

Na knedle

  • Ziemniaki obrać ze skóry i ugotować do miękkości. Odcedzić i jeszcze ciepłe  przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki połączyć z jajkiem i mąką i wyrobić szybko na elastyczne ciasto do knedli. Nabierać kawałek masy ziemniaczanej, formować z niej płaski placuszek i na środku kłaść trochę pesto i koziego sera. Formować z masy kulki z nadzieniem. Naszykować garnek z wodą. Do gotującej sie wody dodać łyżeczkę soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować do momentu aż wypłyną. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na talerz

Na sos

  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i roztopić. Na gorące masło wrzucić listki szałwii. Na maśle smażyć szałwię.Dodać odrobinę soli i chilli do smaku. Cały czas smażyć i mieszać. Dodać pieprz. Smażyć razem ok 3 minut i dodać sok z limonek.
  • Do naszego sosu wrzucamy knedle. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Podawać posypane płatkami parmezanu
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, dania wegetariańskie, danie obiadowe, knedle, kozi ser, obiady, pesto, słodkie ziemniaki, wegetariańskie