320gherbatników kakaowych ja użyłam ciastek korzennych lotus
100gmasła
Na budyniowy krem
800mlmleka
3/4szkl cukru
95gproszku budyniowego
50gmasła
80mlśmietana słodka 30 %
dodatkowo
dowolne owoce: u mnie truskawkimaliny, jagody świeże, jagody w syropie ze słoika, jabłko pokrojone w cienkie plasterki
Instrukcje
Na spód deserków
Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tartaletek. Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na krem budyniowy
300 ml mleka połączyć z proszkiem budyniowym. Pozostałe 500 ml mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać mleko z proszkiem budyniowym cały czas mieszając. Do gotowego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Dobrze wystudzić. Zimny budyń umieścić w mikserze lub jak ja w malakserze. Ubijać lub zmiksować w malakserze do uzyskania gładkiej masy budyniowej. Dodać słodkiej śmietanki do uzyskania kremowej konsystencji i. Ja dodałam 4 łyżki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Następnie kremem wypełnić masę ciasteczkową. Wierzch kremu udekorować owocami. Mozna posypać bezami, liofilizowaną malina czy pistacjami
Słowo kluczowe budyń, ciasta, deser, jagody, truskawki