Cofnij

Mini deserki z kremem budyniowym i owocami

Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 15 minuty
3 godziny
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na spód deserków

  • 320 g herbatników kakaowych ja użyłam ciastek korzennych lotus
  • 100 g masła

Na budyniowy krem

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 95 g proszku budyniowego
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietana słodka 30 %

dodatkowo

  • dowolne owoce: u mnie truskawki maliny, jagody świeże, jagody w syropie ze słoika, jabłko pokrojone w cienkie plasterki

Instrukcje
 

Na spód deserków

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tartaletek. Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.

Na krem budyniowy

  • 300 ml mleka połączyć z proszkiem budyniowym. Pozostałe 500 ml mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać mleko z proszkiem budyniowym cały czas mieszając. Do gotowego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Dobrze wystudzić. Zimny budyń umieścić w mikserze lub jak ja w malakserze. Ubijać lub zmiksować w malakserze do uzyskania gładkiej masy budyniowej. Dodać słodkiej śmietanki do uzyskania kremowej konsystencji i. Ja dodałam 4 łyżki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Następnie kremem wypełnić masę ciasteczkową. Wierzch kremu udekorować owocami. Mozna posypać bezami, liofilizowaną malina czy pistacjami
Słowo kluczowe budyń, ciasta, deser, jagody, truskawki