Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
Miękkie masło podzielić na 3 równe części.
Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować.
1 kawałek ciasta wycinać foremką o kształcie jabłka. Każda połówkę jabłka ponacinać na wierzchu (zdj pod przepisem) Do wydrążonego jabłka nałożyć kremu biscoff lub nutelli. Położyć na wyciętym kształcie. Odstawić na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
2 i 3 kawałek ciasta również wycinać foremką o kształcie jabłka. Do zrobienia ciasteczka będą potrzebne dwa kawałki ciasta. W tym przypadku nie nacinać połówek jabłek. Każde nadziać kremem biscoff lub nutellą. Jabłko położyć na jednym kawałku ciasta i przykryć drugim, sklejając brzegi.
Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
Przed podaniem można polać lukrem