2średnie burakiugotowane lub upieczone, obrane i starte na tarce
2łodygi selera naciowego drobno pokrojone
400gpuszka krojonych pomidorów
2ząbki czosnkudrobno posiekane
1łyżeczka nasion kminku
1łyżeczka wędzonej papryki
4jajka
pokruszone pistacje
garść liści naci pietruszki do podania
1łyżka oleju
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcje
Podgrzać na patelni olej z czosnkiem na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się lekko złocić. Następnie dodać nasiona kminku i wędzoną paprykę.
Kontynuować gotowanie przez 1-2 minuty, aż kminek zacznie uwalniać aromat i lekko się przypiecze. Uważać, aby nie spalić przypraw.
Dodać pora i selera. Smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać startego buraka na patelnię. Następnie dodać pokrojone pomidory. Dobrze wymieszać i dusić razem kilka minut.
Zmniejszyć ogień a następnie tylną częścią łyżki zrobić 4 wgłębienia w sosie z buraków na jajka. Ostrożnie wbić każde jajko, a następnie umieść pokrywę na patelni. Gotować jajka przez 12-15 minut, sprawdzając je co jakiś czas. Jajka będa gotowe gdy białko będzie ścięte a żółtko lekko płynne.
Przed podaniem posypać pistacjami i nacią pietruszki