Na patelnię wrzucić masło. Roztopić. Wrzucić żurawinę i cukier. Dusić aż żurawiną się rozpadnie i nie będzie zbyt wodnista
Na ciasto drożdżowe
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić i podzielić na 2 równe części. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Na cieście rozsmarować żurawinę i posypać kawałkami pokruszonej białej czekolady. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć na pół prawie do końca i zwinąć w kształt ala warkocza (instrukcja na zdjęciach). Z drugim kawałkiem zrobić to samo. Foremkę na babkę z kominem wyłożyć dwoma kawałkami ciasta. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
Piec około 30 min w temperaturze ok 175 C
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Słowo kluczowe biała czekolada, drożdżowe, zurawina