Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto. Ciasto wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
Na jabłkowe puree
Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml
Na mus jabłkowy
W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.
Na panna cotę
(Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić lekko i wylać na jabłkową warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia.