Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.
Formę o wymiarach 24 cm/34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Na sernik
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki przekroić na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie składniki na masę serową (poza białkami) umieścić w misie miksera i zmiksować, do połączenia. Osobno ubić białka, do połączenia i lekkiej puszystości (nie na sztywno!). Białka dodać do naczynia i wymieszać delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód (może być ciepły), wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciem ku górze.
Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut lub do momentu wypieczenia. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.