1łyżeczka pasty taginemoże być koncentrat pomidorowy
sól i pieprz do smaku
Na ciasto do pierogów
300gmąki 00
200gmąki krupczatki
1szkl wrzącej wody
1łyżeczka soli
2łyżki masła
Instrukcje
Na nadzienie
Bakłażany przekroić na pół, nakłuć skóré widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić, obrać ze skóry i miąższ umieścić w blenderze
Cebulę podsmażyć na złoto na patelni. Wrzucić do malaksera z resztą składników i zmiksować do preferowanej przez siebie konsystencji
Na ciasto do pierogów
Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z podsmażoną cebulką
Słowo kluczowe bakłażan, pierogi, suszone pomidory