Cofnij

Ciasto mocno cytrynowe

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 15

Składniki
  

Na ciasto

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki

Na nasączenie

  • 1/2 szkl limoncello
  • 1/2 szkl wody
  • cukier opcjonalnie
  • 3 cytryny sok

dodatkowo

  • 600 ml śmietany kremówki 38 %
  • cukier opcjonalnie
  • 2 słoiki lemon curd ok 700 g

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy 24 cm/ 30 cm. Piec ok 20 minut. Jak ciasto wyrośnie za wysokie ściąć górę. Wystudzone nasączyć cytrynowym nasączeniem

Na nasączenie

  • Wszystkie składniki połączyć w rondelku i nasączyć miksturą ciasto

Na śmietanę

  • Śmietanę umieścić w misce, dodać cukier do smaku i ubić na puszystą, lekką masę. Kilka łyżek lemon curd dodać do kremu, ale nie łączyć dokładnie.
  • W wystudzonym cieście wydrążyć małą łyżeczką otwory i w nich umieścić lemon curd. Rozsmarować dodatkowo lemon curd na wierzchu. Na to wyłożyć bitą śmietanę z dodatkiem lemon curdu. Na wierzch łyżką zrobić jeszcze kleksy z lemon curdu. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Słowo kluczowe cytryna, krem cytrynowy, lemon curd, prpste ciasto