Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy 24 cm/ 30 cm. Piec ok 20 minut. Jak ciasto wyrośnie za wysokie ściąć górę. Wystudzone nasączyć cytrynowym nasączeniem
Na nasączenie
Wszystkie składniki połączyć w rondelku i nasączyć miksturą ciasto
Na śmietanę
Śmietanę umieścić w misce, dodać cukier do smaku i ubić na puszystą, lekką masę. Kilka łyżek lemon curd dodać do kremu, ale nie łączyć dokładnie.
W wystudzonym cieście wydrążyć małą łyżeczką otwory i w nich umieścić lemon curd. Rozsmarować dodatkowo lemon curd na wierzchu. Na to wyłożyć bitą śmietanę z dodatkiem lemon curdu. Na wierzch łyżką zrobić jeszcze kleksy z lemon curdu. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia
Słowo kluczowe cytryna, krem cytrynowy, lemon curd, prpste ciasto