Jajka wbić do dużej miski i zmiksować wraz z cukrem, mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Pod koniec dodać kakao i delikatnie wmieszać w ciasto.
Do blaszki o wymiarach 24 cm/30 cm wyłożonej pergaminem przelać ciasto. Piec przez około 30 min lub do suchego patyczka.
Na malinowy środek
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylac na czekoladowy spód, schłodzić w lodówce.
Na piankę
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć z ubitymi białkami.
Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na malinową galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia
Słowo kluczowe królik na słodko, maliny, ptasie mleczko