Cofnij

Przepis na: schab w parmezanowej panierce

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
12 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 5

Składniki
  

Na schab w parmezanowej panierce

  • 5 kawałków schabu
  • 500 ml mleka
  • 2 średnie cebule pokrojone w talarki
  • 7 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka słodka
  • czosnek granulowany

Instrukcje
 

Na schab w parmezanowej panierce

  • Schab umieścić w pojemniku, zalać mlekiem wymieszanym z plastrami cebuli. Zamknąc i odstawić na noc.
  • Na drugi dzień wyciągnąć z mleka, osuszyć i rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
  • Kotlety doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i posmarować roztopionym masłem, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 -40 minut.
  • Podawać według uznania. U mnie były to ziemniaki hasselback, sałata ze śmietaną i sałatka : pomidor, papryka czerwona, czerwona cebula, nać pietruszki plus sól i pieprz.
Słowo kluczowe danie mięsne, parmezan, schab