Cofnij

Krokiety ze szpinakiem i fetą

Składniki
  

Naleśniki

  • 1 szklanka mąka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

Nadzienie szpinakowe z fetą

  • 500 gramów szpinaku
  • 150 gramów fety
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodtakowo do panierowania
  • 1 jajko roztrzepane
  • bułka tarta

Instrukcje
 

NALEŚNIKI :

  • Do miski wsypujemy przesiana mąkę , dodajemy mleko , jajko .Przyprawiamy solą i pieprzem . Miksujemy składniki ( Ja używam miksera ). Musimy pilnować żeby nie było grudek . Odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej grubości naleśniki.

FARSZ :

  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekany czosnek.Wkładamy oczyszczony szpinak i dusimy kilka minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki. Łączymy z rozdrobniona fetą .Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.Dowolnie dekorujemy