Cofnij

Makaron z  chorizo, pomidorami, ciecierzycą, soczewicą i gorgonzolą

Składniki
  

  • 200 gram makaronu świderki
  • 2 cebule
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 puszka 400 ml obranych i pokrojonych pomidorów
  • 100 gram sera gorgonzola
  • suszone oregano
  • tarty parmezan
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych
  • 100 gram pieczarek
  • 1/2 puszki soczewicy

Instrukcje
 

  • Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.
  • Na patelnię włożyć pokrojone w plastry chorizo oraz cebulę. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać pieczarki pokrojone ćwiartki i podsmażyć przez chwilę
  • Dodać odcedzoną ciecierzycę i soczewicę .Smażyć razem przez minutę.
  • Dodać pomidory z puszki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do przestudzonego farszu  dodać makaron i piec w  naczyniu żaroodpornym przez około 15 minut . Pod koniec dodać gorgonzolę i pomidorki koktajlowe . Posypać tartym parmezanem.