W pierwszej kolejności ugotować wcześniej bulion z włoszczyzny z dodatkiem buraków. Doprawić przyprawami . Dosypać odrobinę cukru oraz zakwasić niewielką ilością octu. Dodać fasolę szparagową i fasolę czerwoną z puszki.Do wywaru dorzucić pokrojone na połówki jabłka.
Warzywa : paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki i cukinię w drobne paseczki. Fasolkę szparagową pokroić pod delikatnym skosem.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i podsmażyć chwilę . Na sam koniec dodać do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodać na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
Podawać wywar z oddzielnie smażonymi warzywami z patelni. Ubić śmietanę z lodówki i dodając 1 łyżeczką chrzanu . Nałożyć śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach.