Cofnij

Barszcz ukraiński ze smazonymi warzywami

Składniki
  

Składniki:

  • 2 kg buraków czerwonych
  • Włoszczyzna
  • 3 kwaśne jabłka
  • Fasolka szparagowa
  • Czerwona fasola puszka
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • Szczypta cukru

Warzywa do smażenia

  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler naciowy
  • 150 g fasolki szparagowej
  • Cukinia

Dodatkowo

  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 150 ml śmietany 18% do ubicia schłodzonej
  • Chrzan

Przyprawy

  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Cząber
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy

Instrukcje
 

  • W pierwszej kolejności ugotować wcześniej bulion z włoszczyzny z dodatkiem buraków. Doprawić przyprawami . Dosypać odrobinę cukru oraz zakwasić niewielką ilością octu. Dodać fasolę szparagową i fasolę czerwoną z puszki.Do wywaru  dorzucić pokrojone na połówki jabłka.
  • Warzywa : paprykę czerwoną (bez jasnych błonek ze środka), marchewkę, selera naciowego oraz korzeń pietruszki i cukinię w drobne paseczki. Fasolkę szparagową pokroić pod delikatnym skosem.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i podsmażyć chwilę . Na sam koniec dodać do zupy majeranek roztarty w dłoniach (majeranek dodać na sam koniec, żeby nie zgorzkniał).
  • Podawać  wywar z  oddzielnie smażonymi  warzywami z patelni. Ubić śmietanę z lodówki i dodając 1 łyżeczką chrzanu . Nałożyć śmietanę z chrzanem na wierzch warzyw w miseczkach.