Cofnij

Babeczki czekoladowe z suszonymi śliwkami

Składniki
  

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżek wody
  • 3/4 kostki masła
  • 3 gruszki
  • Powidła śliwkowe
  • Suszone śliwki

Składniki na polewę

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady 70% kakao
  • 15 g cukru
  • 15 g masła

Instrukcje
 

  • Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić .Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek . Wylać ciasto do foremek na babeczki . Do każdej włożyć pokrojone na kawałki suszone śliwki i odrobinę powideł śliwkowych
  • Piec w 180 stopniach do suchego patyczka
  • Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym , gorącym  mlekiem .Dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Polać babeczki
  • Ozdobić dowolną posypką do ciast .