Cofnij

Drożdżowe Ślimaczki z sosem pomidorowym

Składniki
  

Ciasto na pizzę:

  • woda 150 ml
  • mleko 80 ml
  • mąka pszenna 500 gra1
  • olej 200 ml
  • drożdże świeże 50 g lub suche 25 g
  • cukier drobny 1 łyżka

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 300 ml przecieru pomidorowego passaty
  • suszone oregano
  • świeża bazylia

Dodatki:

  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • Garść oliwek
  • 150 g tartego go parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Instrukcje
 

Ciasto na pizzę:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową . Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn
  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie , dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu

Sos pomidorowy:

  • Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić do smaku .Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodać kilka listków bazylii i zmiksować na gładki sos.
  • Międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki na talarki i udusić na oleju . Nadmiar soku z pieczarek odlać .
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć je na stolnicę i krótko wyrobić . Uformować kulę . Rozwałkować na duży prostokąt
  • Na cieście rozsmarować sos pomidorowy . Na wierzch zetrzeć ser, posypać suszonym oregano .Wyłożyć farsz pieczarkowy i pokrojone w plasterki oliwki
  • Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na mniejsze części  . Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia . Odstawić do  wyrośnięcia na ok. 30 minut . Posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec  w nagrzanym do 220 C piekarniku przez  ok 12 minut