Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać. Odstawić na bok
Zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg utrzeć z cukrem na kremową masę . Dodać pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy . Odłożyć na bok.
24cm formę w kształcie wieńca posmarować masłem i posypać tartą bułką.
Wyłożyć część ciasta marchewkowego do przygotowanej formy. Łyżką nałożyć na ciasto marchewkowe masę serową . Przykryć pozostałą częścią ciasta marchewkowego
Piec w temperaturze ok 180 przez 45 minut.Następnie przykryć folią i zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 25-30 minut lub dopóki wykałaczka włożona w pobliżu środka pozostaje czysta . Wystudzić
Wymieszać cukier puder ,masło i wanilię razem. Dodawać mleko do uzyskania lukru . Lukrem polać ciasto i udekorować karmelizowanymi marchewkami