Cofnij

Szakszuka z awokado

Składniki
  

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • biała cebula
  • Pomidory w puszce ok 400 gram
  • 25 dag fasoli czerwonej z puszki odsączonej i wypłukanej pod wodą
  • 1 awokado
  • 200 gram zielonej fasoli soi
  • pęczek kolendry
  • garść posiekanego szczypioru
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • 5 jaj

Instrukcje
 

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę, paprykę w proszku . Po 5 minutach dodać pomidory w puszce ,zielona  fasolę, kminek, papryki, i delikatnie wszystko wymieszać, aby nie uszkodzić fasoli.Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażyć na maleńkim ogniu przez 15 minut. Pod koniec smażenia dodać awokado pokrojone w plastry. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na wierzch wbić jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smażyć kilka minut, aż jajka białko się zetnie a żółtko będzie miało płynną konsystencję. Posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem .