Cofnij

Policzki wieprzowe duszone w cydrze

Składniki
  

  • 50 dkg policzków wieprzowych
  • 1 por biała cześć
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbków czosnku
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • ok. 250 ml bulionu
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 twarde lekko kwaśne jabłka
  • gałązka tymianku
  • sól pieprz
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 2 twarde lekko kwaśne jabłka
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła

Instrukcje
 

  • Mięso umyć i osuszyć. Zamarynować w łyżce musztardy, wymieszanej z posiekanymi ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu (minimum 3 godziny). Zamarynowane mięso obsmażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Przełożyć je do garnka, zalać szklanką cydru i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w półplasterki pora. Smażyć razem przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do garnka z mięsem. Dodać bulion, pozostały cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka, tymianek i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).
  • Na patelni rozpuścić masło.  Dodać obrane i pokrojone w "ósemki" jabłka, łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę octu balsamicznego . Całość smażyć do momentu, gdy jabłka będą miękkie i lekko się zrumienią. Podawać je jako dodatek
  • U mnie mięso podawane z pieczonymi ziemniakami i karmelizowanymi marchewkami