Cofnij

Piersi ala ciacciatore

Składniki
  

  • łyżka oliwy
  • cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • sól pieprz
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • puszka 40 dag pomidorów bez skóry, w naturalnym sosie
  • 1 łyżka pasty tagine
  • suszone pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • zielona fasola soi
  • kiszona cytryna
  • 25 dag pieczarek
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • garść oliwek kalamata
  • mała garść posiekanych liści natki pietruszki

Instrukcje
 

  • Oliwę rozgrzać w dużej, nieprzywierającej patelni. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać, Wrzucić na patelnię, dodać szałwię i rozmaryn, smażyć przez 3–4 min. Na tym ułożyć piersi kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 min na średnim ogniu, obracając raz, aż mięso zacznie się rumienić z obu stron, a cebula skarmelizuje się na dnie patelni. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Zwiększyć ogień, do wytworzonego sosu wlać wino i przez 2 min odparowywać płyn. Zmniejszyć ogień, wrzucić pomidory z puszki, suszone pomidory, pastę tagine i kiszoną cytrynę. Dorzucić pieczarki,  paprykę pokrojoną w paski. Wlać 4 łyżki wody do pustej puszki po pomidorach, wypłukać cały smak i wlać do garnka. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 15–20 min, aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje. Przyprawić do smaku. Następnie włożyć do garnka podsmażone piersi kurczaka i gotować bez przykrycia ok. 15 min. Pod koniec dodać oliwki i zieloną fasolę soi.