Piersi kurczaka oczyścić ze ścięgien i błonek. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem. Posypać z każdej strony dokładnie przyprawami. Mięso odłożyć na 10-20 minut, żeby zdążyło nabrać aromatu.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi i obłożyć po bokach masłem pokrojonym w plasterki . Podlać bulionem tak żeby nie spłukać z mięsa przypraw. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30-40 min. Od czasu do czasu podlewać kurczaka płynem z naczynia żaroodpornego.
Na gruszki
Gruszki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na patelnię dodać wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia piersi, włożyć gruszki i gotować na wolnym ogniu 10 minut .
Na makaron
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wymieszać z odsączoną fasolą, tłuszczem z pieczenia piersi , piersią, serem pleśniowym. Dodać burak w słupkach i pokrojony w talarki ogórek zielony oraz karmelizowane gruszk