Cofnij

Jabłko nadziewane watróbką

Składniki
  

  • Watróbka 300 gram
  • Cebula czerwona 3 sztuki
  • wino czerwone 250 ml półsłodkie
  • 9 jabłek
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Instrukcje
 

  • Jabłka umyć pod  bieżącą wodą. Ściąć wierzch   i wydrążyć gniazdo nasienne i część miąższu żeby zrobić później miejsce do nadziewania jabłka wątróbką.
  • Cebulę pokroić w  piórka i zeszklić  na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
  • Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
  • Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać wydrążony wcześniej miąższ z jabłek,  podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu. Wątróbką nadziać wcześniej wydrążone jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
  • Podawać według uznania. U mnie z ziemniaczanym puree i sałatką z buraka