Jabłka umyć pod bieżącą wodą. Ściąć wierzch i wydrążyć gniazdo nasienne i część miąższu żeby zrobić później miejsce do nadziewania jabłka wątróbką.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę - tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać wydrążony wcześniej miąższ z jabłek, podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut - od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu. Wątróbką nadziać wcześniej wydrążone jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.
Podawać według uznania. U mnie z ziemniaczanym puree i sałatką z buraka