Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić.
Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na pół. Usunąc gniazda nasienne i naciąć nożem.
W misie miksera umieścić masło, cukier do wypieków i cukier waniliowy. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać gruszki , nacięciami do góry . Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.