Cofnij

Angielskie racuchy (Crumpets) z parmezanowym budyniem

Składniki
  

Na parmezanowy budyń

  • 100 ml wody
  • 100 ml półtłustego mleka
  • 3 jajka
  • 75 gram tartego parmezanu

Crumpets (angielskie racuszki na bazie drożdży i sody)

  • 175 g mąki chlebowej
  • 175 gram mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej

Instrukcje
 

Na parmezanowy budyń

  • W małym rondelku połączyć wszystkie składniki i wstawić na gazie, na małym ogniu. Mieszać, uważając żeby się nie przypaliło. W momencie kiedy jajka się zaczną ścinać zwiększyć trochę ogień, żeby odparować część płynu. Ściągnąć z gazu i wystudzić. Wystudzone wstawić do schłodzenia do lodówki.
  • Następnie umieścić w blenderze i zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu do uzyskania gładkiej masy o konsystencji budyniu.

Crumpets

  • W misce połączyć obie mąki, dodać suche drożdże i dobrze wymieszać. Rozpuścić cukier w ciepłym mleku. Dodać mleko z drożdżami do maki. Używając rózgi ubić na gładką masę. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na ok 20 min do 1 godziny do podwojenia objętości.
  • Wymieszać sól z sodą i wodą. Dodać do wcześniej przygotowanej masy. Powoli dodawać wodę, nieustannie mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić ponownie na 20 min w cieple miejsce.
  • Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami tłuszczu. Na patelni umieścić natłuszczone pierścienie do pieczenia racuszków*, przez kilka minut je rozgrzać na patelni, następnie wypełnić je do połowy wysokości ciastem. Smażyć do momentu, aż powierzchnia placków pokryje się dziurkami i będą suche na powierzchni, czyli przez około 10 - 12 minut.
  • Tak wysmażone placuszki ściągnąć z patelni, następnie grillować przez 2 - 3 minuty do złotego brązu. Można również grillowanie odłożyć na później, przed samym podaniem.