Cofnij

Ptysie z nadzieniem z owoców leśnych

Składniki
  

Na ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Na krem z owoców leśnych

  • śmietana kremówka 36 %
  • 2 łyzki cukru kryształ
  • cukier puder opcjonalnie
  • 1000 gram owoców leśnych mrożonych

Dodatkowo

  • jagody
  • jagodowy curd niekoniecznie

Instrukcje
 

  • W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  • Na blachę wysmarowaną masłem wycisąć okrągłe kształty
  • Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół

Na krem z owoców leśnych

  • Mrożone owoce leśne i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem . Owocowe purre połączyć z ubitą śmietaną. Kremem nadziac ptysie. U mnie dodatkowo ptysie wzbogacone jagodowym kremem ( curd).