Cofnij

Biała kasza gryczana z twarogiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

Na kaszę

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól i czarny pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

dodatkowo

  • 250 gr półtłustego twarogu

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Dodatkowo :

  • ser pleśniowy
  • groszek zielony
  • awokado

Instrukcje
 

Na kaszę

  • Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z przyprawami.
  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier cukier. Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przypraw. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
  • Kaszę wymieszać z twarogiem. Uformować krążki z kaszy i podawać z dorszem.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Słowo kluczowe biała kasza gryczana, danie obiadowe, twaróg