Cofnij

Ciasto z jeżynami

Składniki
  

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśniej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku
  • 700 gram świeżych jeżyn
  • cukier puder

Instrukcje
 

  • Jeżyny delikatnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Jeżyny wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część jeżyn. Na jeżyny wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto ozdobić według uznania. U mnie wykończone bitą śmietaną, truskawkami i jeżynami