200gramów ugotowanego makaronu według instrukcji na opakowaniu
tarty parmezan opcjonalnie
Instrukcje
Na sos dyniowy
Na oliwie podsmażyć zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych i przekrojone na pół. Dusic ok 10 min. Dodać dynie i przyprawy. Wymieszać. Dodac pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Poduscic kolejne 5 minut. Następnie dodać zielony groszek i zielona fasolę soi. Dodać dyniowe pure i w razie konieczności odrobinę bulionu lub wody, zęby się nie przypaliło. Dusić razem ok 30 min. pod koniec dodać śmietankę i dusić jeszcze kilka minut żeby smaki się wymieszały
Na pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sose tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.
Międzyczasie ugotować duzy makaron świderki lub inny i wymieszać z sosem dyniowym.
U mnie makaron podawany z piersią z kury marynowana w sosie tangy yakisoba i z karmelizowanymi pomidorkami