Cofnij

Wołowina w sosie ananasowym

Składniki
  

Na gulasz

  • 500 gr mięsa wołowego na gulasz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 4 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 ananas bez skóry pokrojony w kostkę
  • 400 ml mleka kokoswego
  • 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
  • dodatkowo płatki parmezanu

Instrukcje
 

Na gulasz

  • Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 ckostkę. Podsmażyć na patelni. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, ) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.W raziekoniecznosci dodać trochę bulionu warzywnego, żeby mięso się nie przypaliło.
  • Dodać ananas pokrojony w kostkę i dusić razem ok 15 min.
  • Pod koniec dodać mleko kokosowe i dusić razem kolejne 15 min.
  • Podawać z makaronem i płatkami parmezanu.