Cofnij

Frittata z jarmużem, kurkami i pieczarkami

Składniki
  

  • Składniki na 1 sporą porcję:
  • ⦁ 7 jaj
  • ⦁ 150 g pieczarek umytych i pokrojonych w plastry
  • ⦁ 150 gram kurek umytych i wysuszonych na ręczniku papierowym
  • ⦁ garść jarmużu
  • ⦁ 1 czerwona cebula posiekana w piórka
  • ⦁ 50 gram startego parmezanu
  • ⦁ 1/4 papryczki chili pozbawionej pestek i posiekanej
  • ⦁ 2 łyżeczki posiekanych listków oregano
  • ⦁ 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ⦁ sól i pieprz do smaku

Instrukcje
 

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać jarmuż (ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.
  • Jajka dokładnie roztrzepać przy pomocy ręcznej trzepaczki. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Na patelni, którą można później włożyć do piekarnika ( Jeśli takiej nie macie możecie owinąć rączkę patelni folią aluminiowa. Można tez zamiast patelni użyć tortownicy wcześniej nasmarowanej masłem) roztopić klarowane masło lub olej. Wrzucić cebulę , smażyć przez 5 minut, aż zrobi się miękka. Dodać grzyby i chili, smażyć dalej przez około 5 minut. Dodać jarmuż. Wlać masę jajeczną, posypać serem. Smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 13 minut.