Cofnij

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa 450 g
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 słoik karczochów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

Instrukcje
 

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odłożyć.
  • Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
  • Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę i wymieszać. Włożyć pieczarki, karczochy oraz śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować ok 30 min aż sos trochę zgęstnieje.
Słowo kluczowe danie mięsne, polędwiczki wieprzowe