Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odłożyć.
Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę i wymieszać. Włożyć pieczarki, karczochy oraz śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować ok 30 min aż sos trochę zgęstnieje.
Słowo kluczowe danie mięsne, polędwiczki wieprzowe