Cofnij

Kurczak po marokańsku

Składniki
  

  • 1 kg podudzi pałek kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 70 g zielonych oliwek drylowanych, ze słoiczka
  • 70 g czarnych oliwek
  • 100 g czarnej fasoli z puszki
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 kiszone cytryny
  • 3 łyżki pasty tagine

opcjonalnie - świeża kolendra (ok. pół szklanki listków)

    przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy (szczypta szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu)

      Instrukcje
       

      • W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
      • Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
      • Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.Dodac kiszoną cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
      • Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i dusic przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
      • Zdjąć pokrywę, dodać oliwki, fasolę i ciecierzycę. Dodac pastę tagine.
      • Gotować bez przykrycia przez ok. 10 - 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.
      • Podawać według uznania. U mnie ryż i salatka ( awokado, fasola szpargowa, zielony ogórek i truskawki plus sos vinegrette)