W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.Dodac kiszoną cytrynę pokrojoną na ćwiartki.
Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i dusic przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
Zdjąć pokrywę, dodać oliwki, fasolę i ciecierzycę. Dodac pastę tagine.
Gotować bez przykrycia przez ok. 10 - 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.
Podawać według uznania. U mnie ryż i salatka ( awokado, fasola szpargowa, zielony ogórek i truskawki plus sos vinegrette)