Cofnij

Czekoladowe pierogi z pomarańczami i nadzieniem serowym

Składniki
  

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • kakako opcjonalnie

Na nadzienie :

  • 250 gram zmielonego twarogu
  • cukier puder do smaku
  • 1 opakowanie budyniu w proszku
  • 1 żółtko
  • 2 pomarańcze pokrojone w kostkę

Instrukcje
 

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i kakao. Zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

Na nadzienie :

  • Twaróg wymieszac z proszkiem budyniowym , cukrem pudrem i żółtkiem.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę twarogu i kawałek pomarańczy.Lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • U mnie pierogi podane z pomarańczowym kremem domowej roboty ( orange curd ) wymieszanym z pokrojonymi w kostkę morelami.