Cofnij

Sos śmietanowy z brokułem i rybą

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

Na sos

  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 150 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki ugotowany
  • 100 gr zielonego ugotowanego groszku
  • 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypta gałki muszkotołowej
  • sól
  • pieprz

Na morszczuka

  • 500 g filetu z morszczuka
  • 2 cm kawałek imbiru startego na tartce
  • Sok z limonki
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta suszonej szałwii

dodatkowo

  • 100 gr ugotowanego dowolnego makaronu

Instrukcje
 

Na sos

  • Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyc pora. Dodac wędzony boczek. Smażyc do zrumienienia boczku. Dodać czosnek i gałkę muszkatołową. Wlać smietankę i dusić razem około 5 minut. Pod koniec dodać groszek i brokuła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na morszczuka

  • Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.
  • Makaron wymieszać z sosem i podawać z rybą
Słowo kluczowe brokuły, dania rybne, ryba, szybki obiad