Cofnij

Burgery z ciecierzycy i batatów

Składniki
  

Na sos barbecue

  • 170 g przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki soli

Na burgery z ciecierzycy

  • 425 g ciecierzycy z puszki odsączonej i wypłukanej
  • 1 słodki ziemniak średniej wielkości, upieczony i obrany ze skóry
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki sosu barbecue z przepisu powyżej
  • 35 g płatków owsianych
  • ¼ szklanki posiekanego szczypioru

Dodatkowo

  • bułki do burgerów
  • pomidor
  • sałata
  • cebula czerwona plasterki
  • awokado plasterki

Instrukcje
 

Na sos barbecue

  • W średniej wielkości misce połączyć koncentrat pomidorowy, wodę, syrop klonowy, ocet jabłkowy, proszek chili, proszek czosnkowy i sól. Wymieszać do połączenia

Na burgera z ciecierzycy

  • Rozgrzać piekarnik do 190 ° C
  • W małym rondelku podgrzać ciecierzycę żeby była miękka. Obranego ze skóry ziemniaka dodać do ciecierzycy razem z czosnkiem, chili w proszku i solą. Rozdrobnić drobno widelcem do połączenia składników. Dodać płatki owsiane i szczypior. Następnie dodać sos barbecue (70 g ) i wymieszać do całkowitego połączenia
  • Za pomocą miarki o pojemności ½ szklanki (120 mpodzielić 5 -6 burgerów. Umieścić na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko nasmarowanej olejem.
  • Piec przez 40 minut lub do momentu, aż będzie jędrny i zrumieniony, przewracając na drugą stronę
  • Podawać z pozostałym sosem barbecue i dowolnymi dodatkami