Cofnij

Ciasto z jabłkami, orzechami pekan i karmelem

Składniki
  

Na ciasto

  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 4 jabłka obrane pokrojone na małe kawałki
  • 1 szklanka orzechów pekan drobno posiekanych

Na karmel

  • 3/4 szklanki masła
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka wanilii

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C
  • W dużej misce umieścić olej, cukier i jajka. Ubijać do otrzymania kremowej, puszystej masy.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać. Dodać wanilię. Następnie dodać jabłka i orzechy pekan.
  • Wlać do obficie nasmarowanej i posypanej mąką formy z kominem
  • Piec w 180 C przez około 1 godzinę. Sprawdź za pomocą wykałaczki po około 50 minutach, a jeśli wyjdzie czysta, to ciasto jest gotowe..

Na karmel

  • W małym rondelku roztopić masło na małym ogniu. Dodać brązowy cukier i mleko.
  • Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie zredukować do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować około 10 min cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Wymieszać. Ostudzić.
  • Gdy polewa ostygnie polać ciasto. Można posypać orzechami.