Na rozgrzanym maśle podsmażyć paprykę. Następnie przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
Na osobnej patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
Uformować płaskie placki, na nich ułożyć paprykę, zwinąć w roladki i obtoczyć w mące. Kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycii wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym