Cofnij

Roladki z mięsa mielonego z papryką

Składniki
  

Na roladki mielone

  • 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine niekoniecznie. w zastępstwie można użyć koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec masło klarowane lub olej

dodatkowo

  • 2 papryki bez gniazd nasiennych pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • Na sos pomidorowy
  • 500 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli pieprzu oraz cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Instrukcje
 

Na kotlety mielone

  • Na rozgrzanym maśle podsmażyć paprykę. Następnie przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
  • Na osobnej patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować płaskie placki, na nich ułożyć paprykę, zwinąć w roladki i obtoczyć w mące. Kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycii wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę