Buraki dokładnie umyć. Nie obierać. Ułożyć na blaszcze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez około 40-90 minutw zależności od wielkości buraków.
2czerwone cebule pokrojone w kostkę
2jablka obrane i pokrojone w kostkę
1łyżka brązowego cukru
1łyżeczka soli do smaku
szczypta pieprzu do smaku
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2łyżki oleju
Na zasmażkę
3łyżki masła
3łyżki mąki
Na pyzy
1½kgziemniaków mączystych
2-3łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
Sos pieczarkowo śmietanowy
200gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
1cebula pokrojona w kostkę
1-2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3łyżki śmietany 18 %
olej do smażenia
sól
pieprz
Instrukcje
Na buraki
Upieczone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać buraki i starte jabłka. Dodać sól i pieprz. Następnie sok z cytryny i cukier. Smażyć razem kilka minut. Następnie dodać zasmażkę. Dusić chwilę do zgęstnienia, nie przerywając mieszania.
Na zasmażkę
Masło umieścić na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z masłem drewnianą łyżką. Smażyć cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia
Na pyzy
Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, Następnie uformować okrągłe pyzy. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na sos
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.