1000gzmielonego twarogu sernikowegomoże być ser philadelphia
150gcukru
2cytryny sok
13listków żelatyny
300gbiałej czekolady
Instrukcje
Na ciasto
Jaja ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Powoli dolać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać.
Formę o wymiarach 24 cm/32 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.
Na masę marchewkową
Na soku marchewkowym ugotować budynie . Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretki w proszku, wymieszać do rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
Na sernik
W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na marchewkową masę. Wstawić do lodówki do stężenia