Cofnij

Risotto ze szparagami i krewetkami

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2

Składniki
  

  • 200 g owoców morza
  • 1 pęczek zielonych szparagów około 12 sztuk pokrojnych na 1 cm kawałki
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 1/2 szklanki 100 g ryżu do risotto np. Arborio
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml śmietanki do sosów
  • 30 g tartego parmezanu
  • garść pokruszonych pistacji

Instrukcje
 

  • Na patelni roztopić tłuszcz, dodać pora i zeszklić mieszając od czasu do czasu nie rumieniąc, przez około 5 minut. Nastepnie dodać owoce morza i chwile razem dusić.
  • Następnie dodać ryż, smażyć przez 1 – 2 minuty, a następnie wlać wino. Gdy prawie całe wino odparuje wlać chochelkę bulionu i gotować dalej na niewielkim ogniu, a kiedy bulion wyparuje dolewać kolejną chochelkę. Czynność powtarzać, aż do momentu gdy ryż będzie al dente.
  • Pokrojone szparagi dodać do risotto, podlać ostatnią chochelką bulionu i gotować 2 – 3 minuty. Następnie dodac śmietanke i dusic razem jeszcze chwilę
  • Przed podaniem posypać startym parmezanem i pokruszonymi pistacjami
Słowo kluczowe Królik dba o linię, Królikowe hity, risotto, szybki obiad, z jednej patelni