Cofnij

Karkówka w sosie z suszonych grzybów

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 6 plastrów karkówki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść suszonych grzybów około 25 g dzien wczesniej namoczonych w wodzie
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostke
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostke
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki śmietanki

Instrukcje
 

  • Plastry karkówki natrzeć sosem sojowym. Na rozgrzanym oleju zrumienić przyprawione mięso, następnie dodać i zeszklić cebulę, następnie dodać suszone grzyby i chwilę razem podsmażyć co chwilę mieszając. Nastepnie dodac pieczarki i dusić razem przez kilka minut
  • Następnie dodac wodę z grzybów, doprawić solą oraz pieprzem, dodać listek laurowy oraz ziele i gotować przez około 60 minut. Pod koniec wlać śmietankę i chwilę razem gotować do odparowania nadmiaru płynu
Słowo kluczowe dania mięsne, Królikowe hity, wieprzowina