1łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
oliwa
Na sos pomidorowy do pizzy
400gświeżychdojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
1mała cebula pokrojona w kostkę
2ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
oliwa
po szczypcie solipieprzu oraz cukru
1łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo
2kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
kilka sztuk pomidorków pomarańczowych lub innych pokrojonych w plasterki
120gplastrów wędzonego łososia
Instrukcje
Na ciasto do pizzerinek
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na sos pomidorowy
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na pizzerinki
Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym. Dodać ser i pomidorki. Piec przez około 5 min - 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry wędzonego łososia
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, pizza, pomidory