250gpodudzi z kurczakabez kości i skóry, pokrojonych na mniejsze kawałki
1/3szklanki białego wina
1pęczek botwinki z małymi buraczkami
1i 1/2 szklanki bulionu drobiowegoużyłam rosołu
Instructions
Na dużą patelnie wlać 2 łyżki oliwy i na gorącej podsmazyc kurczaka. Następnie wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dorzucić cebulę i pora, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula i por się zeszkli, Wymieszać, dodać suszony tymianek i smażyć przez kilka minut.
Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście z łodyżkami. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Keyword kasza, kaszotto, Królik dba o linię, kurczak