2,5litra wody+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania
400grwieprzowiny np łopatki wieprzowej
1szklanka kaszy pęczak
10ziarenek ziela angielskiego
4liście laurowe
4marchewki pokrojone w plasterki
1duża pietruszka pokrojona wplasterki
2łodygi selera naciowego
Średniej wielkości por
garść małych ziemniaków
świeżo siekana natka pietruszkilub koperku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Zasmażka
3łyzki masła
3łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
młodemałe ziemniaki ugotowane i podsmażone na maśle z koperkiem
Instrukcje
Krupnik
Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć, zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę, seler oraz pietruszkę, por w całości
Dodać sól do smaku. Dodać kaszę. Gotować całość do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
Dorzucić pod koniec pokrojone w plasrerki ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się za gęsta dolać jeszcze trochę wody.
Zasmażka
Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zuoy i dobrze wymieszać