Cofnij

Krupnik z zasmażką

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Krupnik

  • 2,5 litra wody + około 0,5 litra do ewentualnego dolania
  • 400 gr wieprzowiny np łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 duża pietruszka pokrojona wplasterki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Średniej wielkości por
  • garść małych ziemniaków
  • świeżo siekana natka pietruszkilub koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Zasmażka

  • 3 łyzki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

  • młode małe ziemniaki ugotowane i podsmażone na maśle z koperkiem

Instrukcje
 

Krupnik

  • Mięso wrzucić do większego garnka, zalać wodą i zagotować. Nim woda zacznie wrzeć, zebrać łyżką cedzakowa szarą pianę ( szumowinę) która utworzyła się na powierzchni wody. Zmniejszyć ogień, dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy oraz dodać marchewkę, seler oraz pietruszkę, por w całości
  • Dodać sól do smaku. Dodać kaszę. Gotować całość do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna.
  • Dorzucić pod koniec pokrojone w plasrerki ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa zrobiła się za gęsta dolać jeszcze trochę wody.

Zasmażka

  • Tłuszcz umieścic na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i mieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa nie może mieć grudek. Smażyc przez około 2-3 minutach na gazie, gdy mąka się przysmaży. Trzeba przez cały czas mieszać zasmażkę. Gotową wlać do gotowej zuoy i dobrze wymieszać
Słowo kluczowe kasza, wieprzowina, zupy